Składniki:
bulion warzywny (600ml)
zielona soczewica (półtorej szklanki)
marchew
2 ząbki czosnku
pół cebuli
kawałek pora
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek
Soczewice, podobnie jak ziarna soi, najlepiej wymoczyć (pare godzin).
Bulion przygotowałam z włoszczyzny(seler, pietruszka, marchew), liści laurowych i kostki rosołowej, do gotującego się wywaru dodałam również pierś z kurczaka, którą potem pokroiłam i dodałam do zupy.
Do większego garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy do niego cebulę, pora i marchewkę, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Potem dodajemy czosnek i soczewicę, dusimy 5 min poczym dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem 40 min.
Smacznego!
L.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz