wtorek, 11 czerwca 2013

Zupa z soczewicy

Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę z zielonej soczewicy. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, posiada dużo błonnika, białka, żelaza i  kwasu foliowego, oraz składniki mineralne takie jak wapń i fosfor. Soczewica polecana jest osobom na diecie odchudzającej, 100g ziaren to 327kcal

Składniki:
bulion warzywny (600ml)
zielona soczewica (półtorej szklanki)
marchew
2 ząbki czosnku
pół cebuli
kawałek pora
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Soczewice, podobnie jak ziarna soi, najlepiej wymoczyć (pare godzin).


Bulion przygotowałam z włoszczyzny(seler, pietruszka, marchew), liści laurowych i kostki rosołowej, do gotującego się wywaru dodałam również pierś z kurczaka, którą potem pokroiłam i dodałam do zupy.

Do większego garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy do niego cebulę, pora i marchewkę, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Potem dodajemy czosnek i soczewicę, dusimy 5 min poczym dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem 40 min.

Smacznego!


L.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz