środa, 8 maja 2013

Wiosenny detoks


Majowy weekend za nami, więc na pewno wielu osobom się przyda, zwłaszcza, że wiosna to idealna pora na oczyszczenie organizmu z toksyn i zalegających produktów przemiany materii. Popularną metodą detoksykacji jest głodówka podczas, której należy pić wodę z cytryną i ziołowe napary. Są jednak produkty spożywcze, które sprzyjają przemianie materii i pomogą w oczyszczeniu organizmu.


Po pierwsze, woda, jest ona niezwykle ważnym elementem detoksu. Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną co poprawi pracę wątroby. Przyzwyczaj się do chodzenia wszędzie w 1,5 litrową butelką wody i popijaj ją w ciągu dnia. zapomnij o gazowanych napojach, jeśli chodzi o kawę, lepiej też z niej zrezygnować, ale dla tych niewyobrażających sobie poranka bez filiżanki kawy, polecam espresso bez mleka i cukru. Zioła i herbaty, zwłaszcza zielona i czerwona są jak najbardziej zalecane. Świeże soki z warzyw i owoców to idealny napój, a nawet posiłek, soki najlepiej przygotowywać samemu, te "kartonowe" są pozbawione wartości odżywczych i dosładzane. Po drugie, warzywa, owoce i ziarna zbóż, najbardziej polecam cytrusy, jabłka (istnieje rodzaj detoksu polegający na jedzeniu wyłącznie jabłek przez 3 dni), owoce suszone, awokado, warzywa kiszone, buraki, warzywa strączkowe, kiełki, płatki zbożowe, otręby i kasze, wszystkie te produkty zawierają kwasy, witaminy i błonnik odpowiedzialne za przyspieszenie przemiany materii.

Mój detoks będzie polegał na spożywaniu przez kilka dni wyłącznie warzyw, owoców,jogurtów naturalnych, kasz, ryżu i surowych ryb, następnie spróbuję przez dwa lub trzy dni stosować dietę opartą wyłącznie na sokach warzywno-owocowych. Dam znać później jak mi poszło. 

L.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz