![]() |
http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/art448.html |
Po co nam tłuszcz?
Ciało pozbawione tłuszczu nie utrzymałoby się przy życiu. Pewna ilość tkanki tłuszczowej jest konieczna, Tkanka tłuszczowa ma dwie formy: tłuszcz zasadniczy i zapasowy. Tłuszcz zasadniczy to tłuszcz, który tworzy część błon komórkowych, tkanki mózgu, osłonek włókien nerwowych, szpiku kostnego , otacza narządy, dostarcza izolacji i ochrony oraz amortyzuje w przypadku uszkodzeń fizycznych (około 3% masy ciała). Kobiety mają więcej dodatkowego tłuszczu zasadniczego, który gromadzi się w piersiach i wokół bioder (stanowi kolejne 5-9% masy ciała). Tłuszcz ten bierze udział w produkcji estrogenu, zapewnia normalną równowagę hormonalną i cykl miesiączkowy (zbyt niski poziom tkanki może być przyczyną nieregularnych miesiączek). Tłuszcz zapasowy to rezerwa energii, która przybiera postać komórek tłuszczowych pod skórą i wokół narządów (tłuszcz wewnątrzbrzuszny). Jest jeszcze mała ilość tłuszczu (300-400g), który jest magazynowany w mięśniach - tak zwany tłuszcz śródmięśniowy.
![]() |
http://www.wykop.pl/wpis/5913811/spotykacie-sie-czasem-z-tlumaczeniem-ludzi-przy-ko/ |
Spalanie
Tłuszcz jest spalany praktycznie przez cały czas, podczas wszelkiej działalności tlenowej: snu, siedzenia, chodzenia, a w szczególności podczas ćwiczeń fizycznych. Nie jest możliwa znacząca redukcja tłuszczu z poszczególnych partii ciała dzięki określonym ćwiczeniom, organizm zużywa tłuszcz ze wszystkich miejsc, zatem robiąc wyłącznie brzuszki nie spalisz całego tłuszczu z brzucha, ale wzmocnisz mięśnie, a większy mięśień szybciej spala tłuszcz. Najlepszym sposobem na spalanie tłuszczu są ćwiczenia aerobowe.
Tłuszcze w diecie
Tłuszcze dostarczają znaczną ilość energii (20 do 35%). Z jednego grama tłuszczu organizm ludzki uzyskuje około 37,7 kJ energii, a więc w przybliżeniu dwa razy więcej niż z białka i sacharydów. Tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. prostaglandyn.
Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych. Spożywanie nadmiaru tłuszczów – zwłaszcza nasyconych – sprzyja jednak chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę. Zapotrzebowanie na tłuszcz jest mniejsze u osób starszych i prowadzących mało aktywny fizycznie tryb życia.
Tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż 30% energii zawartej w pożywieniu i zawierać odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najlepsze spożywcze źródła podstawowych kwasów tłuszczowych to: tłuste ryby, takie jak makrela, świeży tuńczyk, łosoś i sardynki. Najbogatsze źródła roślinne to: siemię lniane, olej lniany, nasiona dyni, orzechy włoskie, olej rzepakowy i sojowy. Pojawiają się również produkty wzbogacowe w omega-3, np. chleb, margarynę czy jajka od kur karmionych ziarnami wzbogaconymi w omega-3.
![]() |
http://thebenefitsofeatinghealthy.com/ |
Korzyści płynące ze spożywania kwasów tłuszczowych:
- poprawa dostawy tlenu i substancji odżywczych do komórek
- poprawa metabolizmu tlenowego
- zwiększony poziom energii i wytrzymałości
- możliwość wydłużenia treningu i zwiększenia jego intensywności
- działa przeciwzapalnie, zapobiega nadwyrężeniom stawów, ścięgien i węzadeł
- wspomaga gojenie ran
Nareszcie coś nowego!
OdpowiedzUsuńJak sobie radzisz?
Heeeej! :) Dobrze, jakoś leci, ostatnio mało czasu na posty, ale postaram się nadrobić zaległości. A jak tam u Ciebie, życie w stylu Fatless, czy dalej nutella style :p . Pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńMwahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!
UsuńTa. Ja i fatless.
Żrę Nutellę kilogramami, dopycham ciastkami i popijam czekoladą.
Jest jedna mała zmiana - zapisałam się na treningi, ale ze względu na to, że stanowię główne źródło zagrożenia na sali, nie wiem, czy mnie w końcu nie wywalą z klubu.